Winterslaap!

Winterslaap

Tijdens de winterslaap kruipt een egel weg, rolt zich op en gaat winterslapen. Hartslag, lichaams-temperatuur en longfunctie gaan op een laag pitje. Er zijn niet zoveel zoogdieren die dat de egel nadoen.’ Voorgaande tekst kwam ik tegen in een artikel van Natuurmonumenten. De eerste gedachte die bij mij opkwam is dat ik meer dan voldoende ‘zoogdieren’ herken die het gedrag van de egel vertonen, namelijk werknemers.

Over het algemeen komen werknemers organisaties binnen met idealen en dromen. Voor sommigen gaat het om ambitie in relatie tot een mooie loopbaan en geld verdienen, voor anderen om het plezier in het werk en weer anderen willen door hun werkzaamheden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de wereld. Degenen die hun dromen niet weten te realiseren of in dit geval hun talenten niet weten te benutten vinden het echter na verloop van tijd lastig organisaties te verlaten of zelfs intern de stap te maken naar een andere functie. Argumenten die worden genoemd zijn voldoende voorhanden; het is crisis, ik weet wat ik heb, ik heb zulke fijne collega’s, ik weet niet wat ik anders zou moeten gaan doen, ik heb geen specifieke talenten, etc. Allemaal prima argumenten, alleen gaat dit vaak wel ten koste van de eigen passie, het talent en de idealen. De werknemers die hiermee te maken doen zichzelf en hun omgeving tekort.

Gevolg van dit alles is dat de werkzaamheden na verloop van tijd worden verricht op basis van automatismen en zonder passie. Dat de betrokkenheid richting de organisatie afneemt, bevlogenheid vervliegt en dat uiteindelijk de individuele talenten ondersneeuwen in de dagelijkse waan van de dag. Hier zie ik de relatie met de winterslaap van de egel.

Natuurlijk is voorgaande gechargeerd. Er zijn voldoende werknemers die hier bewust voor kiezen en weten ook voldoende werknemers hun talenten wel te gebruiken en te ontwikkelen. Er is echter een grote component aan Human Capital dat op deze manier verloren gaat en dit mogen organisaties zichzelf aanrekenen.

Ook de werkgevers zijn nog aan het slapen! In dit geval is de uitspraak ‘je krijgt wat je verdient’ zeer toepasselijk en zitten organisaties in grote getale in dezelfde winterslaap. Binnen organisaties vliegen woorden als bevlogenheid, passie en betrokkenheid tegenwoordig als warme broodjes over de zogenoemde toonbank. Allemaal leuk en aardig, alleen zeggen woorden niets en gaat het uiteindelijk om daden. Het gaat er om dat organisaties talentontwikkeling niet zien als kostenpost maar als opbrengstencomponent. Door te investeren en de juiste aandacht te geven aan het ontwikkelen van individueel talent worden termen als betrokkenheid, passie en bevlogenheid werkelijkheid, wat ook naar voren komt uit diverse onderzoeken.

Kortom, werknemers en bestuurders binnen organisaties, wanneer komen jullie uit de winterslaap? Ga aan de slag met het investeren in en het ontwikkelen van het aanwezige individuele talent. Laat weerstanden varen en zorg voor het aanbreken van de spreekwoordelijke lente. Het resultaat zal verrassend zijn!

Laat de lente aanbreken!

Deze blog van Richard van der Lee van Visie op Talent Organisatieadvies is eerder gepubliceerd op de website van het inspiratieplatform InVerbinding.

Tags

 • Paula Tolner

  De egel kan niet zonder winterslaap. En wij? Voor mij staat dit symbool voor het belang van eens stilstaan. Juist door het vele doen raken we vaak van onszelf en onze talenten af. Op tijd een winterslaap en een nieuwe lente breekt aan!

  • http://twitter.com/Visieoptalent Richard van der Lee

   Beste Paula,

   Bedankt voor de heldere reactie en helemaal eens met het belang tijd te nemen om stil te staan (en te reflecteren). Dit is echter niet de essentie waar het in deze blog om gaat. Talent benutten/faciliteren/ontwikkelen draait in deze juist om ‘in beweging’ komen en hier aandacht aan geven op individueel en organisatieniveau. Dit is nu nog onvoldoende of zelfs niet zichtbaar.

   Ik vermoed zomaar dat een dergelijke ‘beleving’ ook zorgt voor het duidelijker naar voren komen van het belang van ‘reflectietijd’ waar ook over is geschreven in de blog “Tijd…” op de site van http://visieoptalent.wordpress.com/

   Fijne avond en op naar de nieuwe lente
   Richard van der Lee (schrijver van oa deze blog)

  • http://www.facebook.com/marco.buschman Marco Buschman

   Zolang die winterslaap niet te lang duurt. Tijd voor reflectie is goed, als het wel leidt tot inzicht en actie. En wat mij betreft mag de reflectie bestaan uit een gezamenlijke actie tussen werkgever en werknemer. Beiden partijen hebben belang bij het inzetten van talent.

 • Alex Saelen

  Dit is een mooi artikel en de vergelijking met de egel is treffend. Het is ook confronterend, want zeer realistisch. Wat nog erger is, is dat je dit als werkgever goed beseft en weet dat je die talenten moet gebruiken, maar dat je er geen prioriteit van maakt, omdat er anderen zijn helaas.
  Op het moment dat je het leest en beseft, wil je er wel iets aan doen, maar meteen wordt dit voornemen geblokkeerd door andere, meer “dringende” zaken.

  Het zou ook moeten kunnen, dat de werknemers, die dit beseffen, zelf met een aantal ideeën op de proppen zouden komen, die de onderneming vooruit kunnen helpen. Dat ze mee nadenken en zich niet laten afschrikken door de drempel om dat te doen.
  Dus ik zou zeggen: egels, sla eens een winterslaap over en doe iets. Maar ook: als je ziet dat er een egel in je onderneming zit, beschouw dit dan als een pioriteit en maak hem wakker!!

  • http://www.facebook.com/marco.buschman Marco Buschman

   Dag Alex, inderdaad een verantwoordelijkheid van zowel werknemer en werkgever gezamenlijk om het talent dat er is optimaal in te zetten. Voor beiden partijen leuker om meerdere redenen. Dat vraagt visie, beleid, beloning, etc. maar bovenal actie. Doe iets is wat mij betreft beter dan niets doen en blijven hangen in constateringen.